Komuniteti Rom, fenomeni i popullsisë “fantazëm”

Sonte në pjesën e parë të emisionit “31 Minuta” do të flasim për një realitet që të gjithë e ndeshim, por që pak e njohim. Përkundrazi, e paragjykojmë sepse nuk e njohim. Komunitetin Rom.
Romët janë një komunitet i veçantë, shpesh herë i diskriminuar, gjithmonë i stigmatizuar për varferinë dhe mënyrën e tyre të jetesës. Por romët janë njerëz plot ngjyra, të gjallë, me shumë talent, njësoj si të gjithë të tjerët, ndonjëherë edhe më shumë se të tjerët, që nuk i përkasin këtij komuniteti. Mjafton që të kenë një mundësi për të shprehur botën e tyre dhe mund ti shohim ndryshe nga sa i paragjykojmë. Por jo pak herë kjo mundësi u mohohet, institucionet harrojnë që këta njerëz jetojnë bashkë me ne, ngjitur me ne. Në vend janë me qindra, në mos me mijëra pjesëtarë të komunitetit rom që nuk figurojnë në regjistrin themeltar të shtetit. Për autoritetet ata janë njerëz pa shtetësi, të cilët për këtë shkak nuk marrin asnjë shërbim, nuk përfitojnë as arsimim, as kujdes shëndetësor, për vete dhe foshnjat e tyre. Sepse për shtetin shqiptar ata nuk ekzistojnë. Edhe pse ata janë të gjallë, janë aty, përpara syve të kujtdo, të gatshëm të shfaqin të gjithë talentin dhe ëndrrat e tyre. Ndiqni gazetarin Brejdon Xhavara.

0 views

You may also like

Apartamentet, rriten çmimet, por ulen shitjet!
00:16:47
Apartamentet, rriten çmimet, por ulen shitjet!
2 views
Ku shkojnë paratë e studentëve?
00:15:45
Ku shkojnë paratë e studentëve?
2 views
Elektrikja si zgjidhje ndaj ndotjes
00:16:06
Elektrikja si zgjidhje ndaj ndotjes
1 views
Turizmi përballë mbeturinave
00:14:09
Turizmi përballë mbeturinave
1 views
A po dobesohet parlamentarizmi?
00:16:48
A po dobesohet parlamentarizmi?
0 views
Shifrat e frikshme të inkriminimit, a po vetpastrohet policia?
00:15:15
Shifrat e frikshme të inkriminimit, a po vetpastrohet policia?
0 views
Vizioni Turistik i Shqipërisë
00:15:32
Vizioni Turistik i Shqipërisë
0 views
Media dhe vetërregullimi
00:16:20
Media dhe vetërregullimi
0 views
Rikthim tek lojrat e fatit
00:15:57
Rikthim tek lojrat e fatit
3 views
Sezoni turistik 2024: Viti i provës
00:15:11
Sezoni turistik 2024: Viti i provës
0 views
What's your reaction?
0Smile0Lol0Wow0Love0Sad0Angry

Leave a comment

Qendra Shqiptare për Gazetari Cilësore
Rruga Pjetër Budi, 69

Tiranë, ALBANIA


Telefon: +355 (0) 6 8856 3686
Email: info@acqj.al

Investigative Network Albania

Teksti zyrtar është versioni në shqip i faqes së internetit. Kjo faqe përdor përkthim automatik përmes mjeteve të inteligjencës artificiale. Pavarësisht se ky përkthim është i një cilësie të lartë, rastis që të ketë dhe gabime dhe keqkuptime në kontekstin e produkteve. Duke qenë se është një teknologji e cila përmirësohet me kalimin e kohës, shpresojmë të qendroni me ne ndërkohë që perfeksionojmë këtë shërbim.

Copyright © 2024 Giljana Limani.  All Rights Reserved.

Copyright © 2024 Giljana Limani.  All Rights Reserved.

Newsletter